Logo  Logo  Logo

Begraven of cremeren

Een van de eerste keuzes waarvoor u staat is begraven of cremeren. Als de wens van de overledene bekend is, kunt u deze uiteraard opvolgen. Wanneer de wens van de overledene niet bekend is, is het kiezen voor een begrafenis of een crematie een stuk lastiger voor de nabestaanden.

Crematie

In de kop van Noord-Holland zijn een aantal crematoria gevestigd. Na de afscheidsdienst in de Oleahof bestaat de mogelijkheid om de overledene naar het crematorium te begeleiden. Aanvullende informatie over asbestemming krijgt u kort na de uitvaart toegezonden van het crematorium. Voor aanvullende informatie verwijzen wij u naar de website van het crematorium.

Asverstrooiing op zee
De zee heeft voor velen een bijzondere betekenis. Een afscheid op zee is wat u of nabestaanden kunnen overwegen. Het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers verzorgt asverstrooiingen op zee voor de kust van Den Helder. Zij doen dit met hun historische reddingboten, zoals de Prins Hendrik. De vrijwilligers zorgen voor een gedenkwaardig en onvergetelijk afscheid op zee. Voor aanvullende informatie verwijzen wij u naar de website van het Reddingmuseum.

Begrafenis

Bij begraven is er keuze tussen een familiegraf of algemeen graf.

Particulier graf
Bij een particulier graf is men geen directe eigenaar van het graf maar rechthebbende. De begraafplaats blijft eigenaar. Bij leven kan men een eigen graf of familiegraf vast laten leggen om daar in begraven te worden. Dan kunt u soms ook al aangeven wie er nog meer begraven mag worden. Gemeenten geven een particulier graf uit als iemand daarom verzoekt. De meeste begraafplaatsen geven een particulier graf voor tien, twintig of dertig jaar uit. Daarna is meestal verlenging voor telkens tien jaar mogelijk. Het onderhoud van het graf doen de nabestaanden zelf. De keuze van het graf is belangrijk omdat het mogelijk nog vele jaren wordt bezocht.

Algemeen graf
Bij een algemeen graf bepaalt de beheerder van de begraafplaats wie daarin begraven wordt. Een algemeen graf wordt voor de minimale wettelijke termijn van 10 jaar uitgegeven waarna het in principe wordt geruimd. Herbegraven in een eigen graf is na ruiming (maar niet eerder) bijna altijd mogelijk. In een algemeen graf worden twee of drie mensen begraven die geen familieband hoeven te hebben. Algemene graven zijn vooral te vinden op begraafplaatsen in de grotere steden waar de grond schaars is en zijn bedoeld voor wie geen particulier graf wil of geen voorzieningen heeft getroffen. Er zijn voorschriften voor het plaatsen van een grafsteen omdat de ruimte beperkt is. Voor aanvullende informatie over begraven, verwijzen wij u naar de gemeente waar de begrafenis plaatsvindt.

Heeft u informatie nodig?

Dag en nacht persoonlijk contact
Bel: 0223 - 633 221