Zoek
Sluit dit zoekvak.

Bij overlijden
24/7 bereikbaar:

Grafrechten in Den Helder straks in

vijf termijnen betalen

De kogel is door de kerk. Grafrechten vanaf 500 euro kunnen in Den Helder vanaf volgend jaar in vijf jaarlijkse termijnen betaald worden. Tot nu toe kunnen alleen grafrechten boven de duizend euro in vijf jaarlijkse termijnen worden betaald.

Uitbesteed

De gemeente Den Helder heeft het innen van belastingen uitbesteed aan Cocensus. Wethouder Kees Visser zegt dat onlangs met dit bedrijf nieuwe afspraken zijn gemaakt over het innen van grafrechten.

Hij legt uit dat de gemeente met de wijziging wel een risico loopt: ,,De eerste uitgifte van een graf kon niet eerder in termijnen worden betaald. Er moest dus meteen voor de volle periode van tien jaar worden betaald. Zo werd het risico vermeden dat de belastingschuldige binnen die tijd zou komen te overlijden en het resterende bedrag niet bij de erfgenamen kan worden geïncasseerd. Terwijl de beheerder van de begraafplaats het graf in verband met de verplichte grafrust niet kan vrijgeven.’’

Dat de grafrechten niet in termijnen konden worden betaald, leidde soms tot schrijnende situaties.

Zoals vorig jaar, toen de Helderse Laura niet in één keer 614,30 euro kon ophoesten om de grafrechten voor het grafje van haar levenloos geboren dochtertje Julia te betalen. Het deed zeer, maar zij koos er op dat moment voor om de studie van haar zoon voorrang te verlenen.

Met die 614,30 euro konden de grafrechten voor vijf jaar worden verlengd. Omdat Laura niet in termijnen kon betalen, dreigde het graf in januari van dit jaar te worden geruimd. Via deze krant zorgde een anonieme weldoener er voor dat de rechten voor tien jaar werden betaald.

Laura: ,,Het is zeker een vooruitgang, maar wat mij betreft had het nog beter gekund. Bijvoorbeeld bij een verlenging van vijf jaar het bedrag in vijf jaar betalen, bij tien jaar in tien jaar. Dan wordt het te sparen bedrag per maand lager.’’

Zo snel mogelijk

Beter voor Den Helder en Stadspartij hadden er bij het vorige college op aangedrongen om gespreide betaling van grafrechten zo snel mogelijk te regelen.

Fractievoorzitter Carlo Assorgia van BvDH is blij dat het besluit is gevallen: ,,Goed nieuws voor de mensen die het toch al zwaar hebben. Mooi dat dit soort weeffouten hersteld worden.’’

 

(Bron: Helderse Courant, 15 november 2018)

Meer

actueel

“Op Ger!”,

klinkt het bij laatste groet Gerrit bij café De Bliksem

Afscheid van

levenswerk

Vrijwilligers bewijzen

laatste eer aan grondlegster hospice

Tijdens de uitvaart van Ed Pach klinkt uit honderden kelen een lied over Wieringerwaard.

En daarna krijgt hij zijn allerlaatste applaus

Oleahof Uitvaartzorg overgegaan in nieuwe handen, Jan en Natascha Dop spelen

nog adviserende rol

Oleahof Uitvaartzorg

in nieuwe handen

Wat is uw 

situatie?

Waar kunnen we u mee van dienst zijn?
Ga naar de inhoud