Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Bij overlijden
24/7 bereikbaar:

Drukte bij

uitvaartleiders

Hoge pieken en minder dalen: de uitvaartverzorging beleeft drukke tijden. ’Grijze golf lijkt acht jaar eerder te zijn begonnen’

Van uitgestelde uitvaarten, kortere diensten of overvolle koelhuizen is geen sprake. En dat zal ook niet gebeuren. Maar druk is het wel in de uitvaartbranche. ’De grijze golf is acht jaar eerder begonnen.’

„In december hadden we een drukke maand. Maar toestanden zoals in Noord-Brabant hebben wij hier niet en dat zullen we ook niet krijgen.” Edger van der Laan, bedrijfsleider van Oleahof uitvaartverzorging in Den Helder en Julianadorp baseert zich op cijfers die onlangs nog door het CBS zijn gepubliceerd en waarbij de oversterfte in het oog sprong.

„Er is ook in Noord-Holland oversterfte, alleen is deze lang niet zo hoog als in het zuiden van het land. En de gevolgen daarvan zullen we dus ook niet hebben.” Van der Laan verwijst naar berichtgevingen elders in het land waarbij melding werd gemaakt van uitgestelde uitvaarten en kortere diensten.

Livestream

„Ook bij ons is daar gelukkig geen sprake van”, zegt Dorien de Bruijne, locatiemanager van het crematorium in Schagen. „Je kan maar één keer afscheid nemen. Dan wil je niet vastzitten aan een eindtijd. Rond de kerst zijn we eenmalig een keer met een dienst om half 9 ’s ochtends begonnen, vanwege drukte en omdat we toen een dag minder open waren. En wanneer nabestaanden die er niet bij konden zijn wegens quarantaineverplichtingen, hebben we veel uitvaarten alsnog door kunnen laten gaan met behulp van livestreams.”

De keren dat een uitvaart uitgesteld moest worden door meerdere coronabesmettingen in de naaste omgeving, zijn nog op één hand te tellen, vertelt De Bruijne. En daar is ze blij mee. „In het uiterste geval moet iemand tien dagen in quarantaine. Nu kan je een uitvaart wel twee weken uitstellen. Maar met de huidige besmettingsaantallen heb je geen enkele garantie dat de familie er na die tijd wel in zijn geheel bij kan zijn.”

Koelhuizen

Uitvaartverzorger Pieter Dekker spreekt van ’lastige situaties’ wanneer hij de coronarichtlijnen tijdens uitvaarten bespreekt. Wat hem vooral tevreden stemt is dat er geen schrijnende situaties zijn ontstaan zoals aan het begin van de pandemie, toen gesproken werd van overvolle koelhuizen in de zuidelijke provincies.

Al is dat volgens hem ook typerend voor de manier waarop men in het zuiden uitvaarten organiseert. „DELA is daar de marktleider en zij hebben de gewoonte om alle overledenen op te halen. Wij doen dat in Noord-Holland heel anders. Hier worden mensen ook thuis opgebaard voordat ze begraven of gecremeerd worden. Met de huidige koeltechnieken kan dat ook makkelijk.”

„Wat op dit moment opvalt, zijn de hoge pieken per regio”, vervolgt Dekker die de overlijdens door een vloot van 35 rouwauto’s en meerdere uitvaartlocaties door Noord-Holland bijna per ’track en trace’ kan volgen. „Vorige week hadden we veel sterfgevallen in Alkmaar. De laatste dagen valt Schagen uit de toon.”

Grijze golf

Dekker heeft wel een vermoeden waar die verschillen per regio vandaan komen. „Voorheen had je bijna op ieder dorp een bejaardentehuis. Nu hebben alleen de stedelijke gebieden nog verzorgingstehuizen, zoals Schagen en Den Helder. Dus er zitten veel meer ouderen op elkaar. Als daar een virus rondwaart, krijg je een gigantische piek aan sterfgevallen ten opzichte van een dorp verder.”

„En over het algemeen springt in het oog dat we geen rustige periodes meer hebben”, besluit Dekker. „Er werd altijd vanuit gegaan dat we vanaf 2030 nog een grijze golf zouden krijgen, vanwege de generatie babyboomers en omdat de Noordkop vergrijst. Het zou kunnen komen door corona en de uitgestelde zorg, in ieder geval lijkt die grijze golf acht jaar eerder te zijn begonnen.”

Meer

actueel

“Op Ger!”,

klinkt het bij laatste groet Gerrit bij café De Bliksem

Oleahof biedt een gevoel van troost

Een eerbetoon aan overleden dierbaren

Afscheid van

levenswerk

Vrijwilligers bewijzen

laatste eer aan grondlegster hospice

Tijdens de uitvaart van Ed Pach klinkt uit honderden kelen een lied over Wieringerwaard.

En daarna krijgt hij zijn allerlaatste applaus

Oleahof Uitvaartzorg overgegaan in nieuwe handen, Jan en Natascha Dop spelen

nog adviserende rol

Wat is uw 

situatie?

Waar kunnen we u mee van dienst zijn?
Ga naar de inhoud