Logo  Logo  Logo

Dop wil crematorium in Schagen kopen

24 augustus 2021

Ook uitvaartondernemer Jan Dop uit Den Helder heeft zijn oog laten vallen op het crematorium van Yarden in Schagen. Het gedateerde complex platgooien en een nieuw, modern crematorium op die plek bouwen heeft zijn voorkeur.

Dop heeft in Den Helder al enkele malen geprobeerd een crematorium neer te zetten. Vanwege de maatschappelijke weerstand heeft hij die plannen laten varen.

Uitvaartbedrijf DELA heeft concurrent Yarden overgenomen. Om te voorkomen dat het marktaandeel van DELA te groot wordt, heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) de verkoop van een aantal onderdelen bevolen. Waaronder het crematorium in Schagen.

,,Ik heb me ook als geïnteresseerde partij gemeld bij DELA’’, legt de Helderse ondernemer uit.

Eerder werd bekend dat Pieter Dekker Uitvaartzorg uit Heerhugowaard-Noord het crematorium wil kopen.

1 euro

Jan Dop: ,,Eigenlijk wil ik het crematorium kopen voor 1 euro exclusief btw. Want het is een gedateerd gebouw dat niet duurzaam is, met ovens op gas, een niet optimale routing, een inefficiënte logistiek en asbest. Het is te oud om er nog iets moois van te maken.’’

De beste oplossing is volgens de Helderse ondernemer om het huidige pand te slopen. ,,Dan kan er een nieuw, efficiënt crematorium worden neergezet. Duurzaam, met zonnepanelen, geen gas- maar elektrische ovens.’’ Hij hoopt en verwacht dat de nieuwe eigenaar bij het bepalen van een verkoopprijs rekening houdt met de huidige staat van het crematorium. Dop sluit niet uit dat DELA alle zeven crematoria die moeten worden verkocht aan één partij verkoopt. Als hij het crematorium verwerft krijgt het complex dat hij neerzet een heel andere opzet. ,,De functie van crematoria is de laatste tien tot vijftien jaar erg veranderd. De plechtigheden worden heel vaak elders gehouden. De gang naar het crematorium is alleen voor de feitelijke crematie.’’

Heeft u informatie nodig?

Dag en nacht persoonlijk contact
Bel: 0223 - 633 221