Logo Logo Logo

Veelgestelde vragen

Uitvaarten in coronatijd

Corona zet onze wereld op z’n kop. Alles gaat anders nu. Ook uitvaarten gaan op een andere manier dan dat u wellicht eerder bij ons heeft ervaren. Aan de hand van uw wensen maken wij elke uitvaart nog steeds zo persoonlijk mogelijk en kunnen wij aan de meeste wensen van nabestaanden voldoen.

U mag zelf kiezen hoe u het gesprek met de uitvaartverzorger wilt laten plaatsvinden. Dit kan via een gesprek op een Oleahof-locatie, telefonisch of videobellen.

Kiest u voor een gesprek op een Oleahof-locatie, houd dan rekening met de gezondheidsregels. Voor uw veiligheid en de veiligheid van onze medewerkers is het belangrijk dat onderstaande gezondheidsregels nageleefd worden.

 • Wij doen vooraf een gezondheidscheck; iedereen moet klachtenvrij zijn.
 • Maximaal 3 personen (buiten de uitvaartverzorger). Meer personen kunnen altijd meepraten via (video)bellen.
 • Iedereen houdt zich aan de basisregels van de RIVM.

Vanaf dinsdag 1 december is het dragen van een mondkapje verplicht. De bezoekers dienen bij binnenkomst, bij beweging door, en bij het verlaten van het pand een mondkapje te dragen.

Helaas is het op dit moment niet mogelijk om mee te helpen met de verzorging. Wel is het mogelijk, nadat de overledene in de rouwkamer is geplaatst, de eventuele make-up en/ of het haar te doen.

 • In Den Helder is het mogelijk tijdens onze openingstijden, bezoekers worden ontvangen door een medewerker.
 • In Julianadorp is het mogelijk op een afgesproken tijdstip, bezoekers worden ontvangen door een medewerker.
 • Naast de reguliere rouwkamers beschikken wij in de Oleahof Den Helder en Julianadorp over 24-uurs rouwkamers. Vraag ons naar de mogelijkheden.  
 • Uiteraard houden we ons aan de richtlijnen van het RIVM.

Thuisopbaring is alleen mogelijk in een rouwkist. Een voorwaarde is dat er voldoende ruimte in het huis is om de opbaring volgens de regels van het RIVM te verzorgen.

 

Voor de thuisopbaring wijzen wij u nog op de adviezen van de RIVM die gelden voor thuis:

 • U ontvangt in uw huis of tuin maximaal 1 persoon per dag.
 • Houd 1,5 meter afstand.
 • Kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee.
 • Mensen die in huis wonen, tellen ook niet mee.
 • Vraag uw bezoek of ze geen gezondheidsklachten hebben.

Het aantal personen stemt u af met de uitvaartverzorger, omdat dit bij elke locatie anders is.
Bespreek samen met uw uitvaartverzorger alle mogelijkheden om het afscheid in te vullen en het aantal gasten te bepalen, of bel ons: 0223-633221

Oleahof Uitvaartzorg beschikt over meerdere eigen locaties en ruimtes en maakt gebruik van andere locaties.
Overzicht van de meest gebruikte locaties:

Oleahof Den Helder:
Aula: maximaal 50 personen
Kleine aula: maximaal 16 personen
Kleine ruimte : maximaal 32 personen
Horeca: maximaal 50 personen

Oleahof Julianadorp:
Aula : maximaal 13-15 personen
Horeca: maximaal 13-15 personen

Oleahof Aula begraafplaats Huisduinen:
Aula : maximaal 16 personen

Crematorium Schagen:
Aula: maximaal 50 personen
Horeca: maximaal 50 personen

Crematorium Waerdse Landen Heerhugowaard:
Aula: maximaal 50 personen
Horeca: maximaal 50 personen

Crematorium Alkmaar:
Aula: maximaal 50 personen
Kleine aula: maximaal 30 personen
Horeca: maximaal 50 personen

Er mogen consumpties worden verstrekt, mits de anderhalve meter maatregel aangehouden kan worden. Bekijk onze cateringmogelijkheden.

Vanwege de beperking van het aantal gasten bieden wij een alternatief om de plechtigheid bij te wonen.  In de grote aula van de Oleahof is het mogelijk om de uitvaart via een beveiligde livestream uit te zenden, zodat genodigden er op afstand toch bij kunnen zijn. Via de beveiligde link kunnen zij meekijken naar de afscheidsdienst in onze aula. 

Een erehaag is op ons eigen terrein toegestaan. Helaas is dit bij de meeste crematoria en begraafplaatsen niet toegestaan. Vraag uw uitvaartverzorger naar de mogelijkheden.

Gezondheidsklachten (hoesten, kortademigheid of koorts) kunnen voortekenen zijn dat iemand besmet is met het coronavirus. Wij vragen deze mensen met klem om thuis te blijven en op een andere manier medeleven te tonen. Denk bijvoorbeeld aan het volgen van de dienst via de livestreamverbinding.

De geplande datum op 25 oktober 2020 gaat niet door. Als de situatie het straks weer toelaat gaan wij de herinneringsbijeenkomst weer organiseren.

U meldt het overlijden op de gebruikelijke manier. U kunt ons 24 uur per dag bellen 0223-633221. Vermeld daarbij dat uw dierbare (vermoedelijk) besmet is met het coronavirus. U krijgt telefonisch uitleg over hoe de uitvaart wordt geregeld.

Uitvaarten kunnen doorgaan. Uw dierbare krijgt vrijwel dezelfde dienstverlening als iemand die niet is besmet. Bezoek aan uw dierbare kan ook doorgaan. Wij volgen een hygiëneprotocol waarin ook de zorg voor overledenen met verhoogd besmettingsrisico is beschreven. Zo dragen onze medewerkers bijvoorbeeld extra beschermende kleding. Nabestaanden krijgen hierover uitleg van een van onze medewerkers.

Nabestaanden die besmet zijn verblijven verplicht in quarantaine en kunnen een uitvaart niet bijwonen. Wij volgen het dringende advies van onze branche organisatie BGNU op en laten dan ook geen besmette mensen bij uitvaartplechtigheden toe. Eventueel kan voor hen wel een apart afscheidsmoment georganiseerd worden (uiteraard met gebruik van beschermingsmiddelen), de uitvaart kan via een livestream worden gevolgd of er kan gekeken worden naar het uitstellen van de uitvaart.

Ja, voor werk mogen meerdere mensen in huis komen. De overledene kan dus thuis opgebaard worden. Afscheid nemen van de overledene in de thuissituatie kan - in verband met het maximumaantal personen dat thuis ontvangen mag worden - alleen door de bewoners van dat huis, plus één ander persoon per dag.

Nee. In de thuissituatie mag per dag maar één persoon ontvangen worden. Een condoleance is dus niet mogelijk.

Nee, een 24-uurskamer wordt gezien als het verlengde van de thuissituatie: dus maximaal 1 bezoeker van buiten het gezin dat de sleutel heeft, per dag.

De avondklok geldt niet voor een het bijwonen van een uitvaart. We adviseren u de rouwkaart mee te nemen tijdens uw bezoek zodat u kunt aantonen waarom u op straat bent.
Voor een condoleance en rouwbezoek is de avondklok wel van toepassing en moeten verplaatsingen dus voor 21.00 uur en na 04.30 uur plaatsvinden.

Heeft u informatie nodig?

Dag en nacht persoonlijk contact
Bel: 0223 - 633 221